Home

Home

Briljant

 

 Een van de belangrijkste facetten van de diamant is de kwaliteitsbepaling. Een juwelier kan U twee verschillende briljanten laten zien die zo op het oog identiek zijn; blijkt de ene toch drie keer zo duur te zijn als de andere. We willen U hier een idee geven welke factoren allemaal van invloed zijn op de waarde van een briljant. De belangrijkste zijn:

 

GEWICHT

Briljant gewicht

Het gewicht van een briljant is zeer belangrijk voor de waarde. Briljantgewicht wordt uitgedrukt in karaten. 1.00 crt. = 0,2 gram. 0.03 crt. is een kleine briljant (bijvoorbeeld in een trouwring). 1.00 crt. is een grote, opvallende steen. Een grote briljant is kostbaarder dan een kleine. (1x 0.50 crt. is veel kostbaarder dan 5x 0.10 crt)

 

KLEUR

Briljantkleur

De kleurgraduering loopt van spierwit (D) via normaal wit (H) tot een beetje gelig (S-Z). In de regel geldt: hoe witter, hoe duurder

 

ZUIVERHEID

Briljantzuiverheid

Insluitsels zijn kleine onzuiverheden die miljoenen jaren geleden in een diamant zijn ontstaan. Hoe minder onzuiverheden, hoe hoger de waarde. De zuiverheidsgraduering loopt van loupezuiver (met een briljantloupe 10x zijn geen insluitsels zichtbaar) tot P3 (met het blote oog zijn zeer duidelijk insluitsels zichtbaar). SI en zuiverder is met het blote oog niet waarneembaar.

 

VERHOUDINGEN

Briljantverhouding

De verhoudingen of proportions van een briljant zijn de lengte-, breedte- en hoogte-verhoudingen. Alleen als een briljant precies goed geslepen is krijgt hij de schittering waar briljant zo beroemd om is. Als de verhoudingen niet helemaal kloppen neemt deze schittering sterk af.
Ook heel belangrijk is de afwerking of finish van een briljant. Sluiten alle vakjes netjes op elkaar aan, zitten er geen brandvlekken op de steen, enz.
Als afwerking en verhoudingen beide good zijn heeft U een behoorlijke briljant, als ze very good zijn heeft U een schitterende briljant.

 

MIJN MENING

 

In de loop der jaren heb ik, met mijn oorsprong in de briljantgroothandel, veel ervaring opgedaan met briljantkwaliteiten. Hier laat ik U natuurlijk graag van meeprofiteren.
Zuiverheid: Doorgaans heb ik VSI. Een hogere zuiverheid kost veel meer terwijl dit met het blote oog niet waarneembaar is. Een lagere zuiverheid kost wel minder maar is ook minder mooi. Daarom: (V)SI.
Kleur: is van hetzelfde laken een pak. Wesselton is een mooie, witte kleur. Hoger kost meer en is niet zichtbaar, lager kost minder maar is wel zichtbaar.
Verhoudingen: zijn zeer belangrijk. Dit bepaalt of een steen schittert, of hij 'vuur' heeft. U kunt beter een gelige steen met veel insluitsels hebben waarvan de verhoudingen goed zijn als anderom.
Ik zorg bij de inkoop van briljant dan ook altijd dat de verhoudingen 'good' of 'very good' zijn.
Kijk ook eens bij briljantsieraden.